Молитва...
 
 
 
 
 
 
   Flag Counter
 
 
Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Амінь.
 "Почуй, о Господи, мій голос, коли взиваю!"
                                                                    (Пс.27(26),7)
   Додому      Молитви      Практика молитви
 
 
Практика молитви
 
Молитва псалмами
 
"Співаючи Богові з подякою від свого серця псалми" ( Кл. 3, 16 )
 
Молитва словами зі Святого Письма сягає старозавітних часів. Прикладом такої молитви є псалми - зразок і "школа" молитви. Псалми - це духовні пісні. Псалмами молилися старозавітні пророки, царі, священики та весь люд. Псалмами молився й на них виховувався Ісус Христос. Словами псалмів Він молився і на хресті. Молячись псалмами, ми усвідомлюємо Божу велич і красу, мудрість і силу Бога й водночас нашу перед Ним гріховність і неміч. Ми зростаємо в простоті й смиренні, щирості й довірі, покорі й любові. "Псалом - це спокій душі, речник миру, що втихомирює розбурхані й неспокійні думки. (...). Псалом скріплює приязнь, посварених об'єднує, а між приятелями зрошує любов. (...). Дияволи тікають від псалмів, а натомість приходить опіка ангелів. (...). Псалом для початківців - початок, для тих, що зростають, - зріст, а для досконалих - завершення, голос Церкви, радість святкових днів, розбудження спасенного в Бозі смутку. Псалом - діло ангелів, творіння неба, пахощі духовні" Василій Великий, Гомілія на псалом 1, 2.
 
Короткі молитви
 
"Господи помилуй!"
 
Перебування християнина в Божій присутності викликає в ньому захоплення й подив, які він виражає короткими молитвами-вигуками, або "виголосами". Такими виголосами є закінчення всіх молитов, коли славимо Бога - "Отця, Сина і Святого Духа". Уже саме згадування трьох Осіб Пресвятої Тройці, супроводжуване знаком святого хреста, є прикладом короткої молитви. Так само знак хреста вже є короткою молитвою. Короткими молитвами є звернення до кожної Божої Особи поіменно, наприклад: "Господи", "Боже", "Отче", "Сину Божий", "Ісусе Христе", "Душе істини". Виголошуючи короткі молитви імен Божих, ми виявляємо і радість, і тривогу та віддаємо себе під покров Божий. Прикликання Божого імені ніколи не буває марним, однак слід остерігатися, щоб "не вживати імені Господнього намарне", тобто з неповагою, для жарту чи, що гірше, для блюзнірства.